Kategoriat
Tapahtumat ja juhlapäivät

Minnan päivat

Minnan päivät on järjestetty Kuopiossa 19. maaliskuuta vietettävän Tasa-arvon päivän kunniaksi. Kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Minna Canth asui Kuopiossa kahteen otteeseen, ensin kouluvuosinaan ja myöhemmin lastensa kanssa aina elämänsä loppuun saakka.

Minnan Päivien ydinsisältöjä ovat tasa-arvo, yhdenvertaisuus, suvaitsevaisuus, yhteiskunnallisten kysymysten esille tuominen sekä eritoten naisten tekemä taide.

Minnan Päivät -kaupunkifestivaalin ylläpitää Minna Canthin perintöä ja juhlistaa sitä näyttävin menoin, joskus yllättävissäkin paikoissa. Osallistavat työpajat, seminaarit, paneelit, esitykset ja näytökset ovat kaikki osana viikonlopun kulkua.

Minnan Päivillä risteävät ja kohtaavat eri taiteiden alat, ajankohtaiset yhteiskunnalliset kysymykset sekä monimuotoiset ihmiset ja kohtalot. Myös arkaluontoiset asiat, kuten lähisuhdeväkivalta ja ihmiskauppa, nostetaan rohkeasti esille.

Minnan Päivät yhdistää jo perinteeksi muodostuneita Minna Canthin ja tasa-arvon päivän tapahtumia sekä teemaan sopivia hyvin monipuolisia sisältöjä. Tapahtuma kootaan eri toimijoiden tarjonnasta. Minnan Päivät voi ravisuttaa, kohahduttaa, koskettaa ja herättää ajattelemaan. 

Tapahtumaa koordinoi Kuopio Festivals ry jo kahdeksatta kertaa.

Minnan Päivät on monitaiteellinen ja yhteiskunnallinen kaupunkifestivaali, joka kutsuu Kuopion lisäksi myös valtakunnallisesti kävijöitä ja toimijoita sekä herättää mediassa huomiota. Löydät Minnan Päivät myös FACEBOOK:sta.

Minnan Päivät 2017 on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Minnan Päivät osana Suomi 100 -juhlavuotta

Minnan Päivät on kulttuuria ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia puheenaiheita yhdistelevä kaupunkitapahtuma, joka järjestetään kahdeksatta kertaa 18.-19.3.2017. Tapahtumaa vietetään tänä vuonna Suomi 100 -juhlavuoden hengessä.

Kaksipäiväinen ohjelmisto peilaa aikaa, kulttuuria, savolaisuutta, naisena olemista ja ihmisoikeuksia sadan vuoden takaa tähän päivään ja hieman tulevaisuuteenkin.

Minnan Päivät on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Kuopiossa Minna Canthin eli tasa-arvon päivänä, joten yllätyksiä saattaa olla luvassa..

18.3 luvassa on yhteisöllisiä työpajoja ja yleisöä osallistavaa ohjelmaa:

 • Kaupunginkirjastolla rakennetaan yhteisötaideteoksena jättimäinen Minna Canth -katunukke
 • Kulttuurikeskus 44:n tiloissa puolestaan sarjakuvataiteillaan naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen kampanjaan liittyen.
 • VB-valokuvakeskuksella kerrotaan tarinoita naiseudesta Turinateatterin ohjaamana ja tutustutaan samalla vaikuttavaan valokuvataiteeseen.
 • Café Smart -tiedekahvilassa voi osallistua keskusteluun rohkeista naisista hoivayrittäjinä.
 • Ravintola Sammossa kuullaan mielenkiintoinen, Minna Canthin tuotantoon perustuva lyyrinen kirjedialogi
 • Sotkulla puolestaan näyttämöllinen solidaarisuuden osoitus kaikille tekniikan henkilöille.
 • Korttelimuseolla pääsee kuvauttamaan itsensä wanhan ajan hengessä ja tutustumaan samalla tutustumaan ilmaiseksi vanhaan miljööseen.
 • Kaupunginkirjastolla on esillä 100 vuotta pohjoissavolaista naisenergiaa.

19.3 alkaa perinteisesti liputuksella, Minna Canthin patsaan seppelöinnillä ja haudalla käynnillä

 • Yleisö pääsee päivän aikana tutustumaan Minna Canthin taloon Kanttilaan, jossa keskustellaan talon tulevaisuudesta kahvikupposen äärellä ja kokeillaan, miltä Minnan salonki näyttää 3D:nä.
 • Minnan Salonki -tilaisuudessa keskustellaan naisista itsenäisen Suomen rakentajina.
 • Musiikkikeskuksella nähdään monipuolinen musiikkikavalkadi Naisen Ääni, joka pursuilee sanoja ja sointuja suomalaisuudesta ja savolaisuudesta.
 • Sydänliiton pääsihteeri ja Suomen Akateemisten Naisten puheenjohtaja Tuija Brax saapuu esitelmöimään naisen sydämestä
 • Aforismin aika -kilpailun voittaja selviää.