Minnan Päivät 2016 ohjelmisto julki!

MINNAN PÄIVÄT 17.–19.3.2016

 

Vuonna 2016 seitsemättä kertaa järjestettävät Minnan Päivät tarjoavat jälleen kattauksen kulttuuria ja kokemuksia kaiken ikäisille. Tämän päivän polttavat yhteiskunnalliset puheenaiheet näkyvät totuttuun tapaan ohjelmistossa. Minna Canth oli aikansa pioneereja tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja suvaitsevaisuuden puolestapuhujana. Näitä teemoja heijastetaan Minnan Päivillä paitsi keskusteluun, myös taiteeseen, tieteeseen, liikuntaan ja musiikkiin. Tänä vuonna tapahtuma on kolmepäiväinen; torstaista (17.3) lauantaihin (19.3). Tapahtuman järjestää Kuopio Festivals yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

 

Tanssia ja teatteria

Torstaina 17.3 nähdään Satamankulmalla Pauliina Aladinin tanssiteos Äit(isi), joka on koskettava kannanotto kahden äidin perheiden oikeuksien puolesta.

Perjantaina 18.3 tanssiteatteri Minimi tarjoaa kulttuurikeittoa ja elämysmatkan suomalaiseen mielenmaisemaan Absolut Finlandin 10-vuotisjuhlaesityksen muodossa. Perjantaina Sotkulla esitetään myös Karhuryhmä Kollektivin runoutta, musiikkia ja sirkusta yhdistelevä esitys Kuningasohjus. Lauantaina 19.3 nähdään Satamankulmalla ensiesityksenä Kaisla Pirkkalaisen soolo False Memories; esitys seikkailijattarille, jotka kuvittelevat elämänsä, elävät kuvittelemansa ja selviytyvät kaikesta. Myöhemmin lauantaina Sotkulla pääsee löytöretkelle mustaan sisimpäänsä Minimin kertaluontoisessa Dark Side of the Mime –esityksessä, kaupunginteatterilla puolestaan esitetään Missä onni? Minna Canthin naisia –esitys. Kyseessä on viiden Minna Canhin teoksen dramatisointi, joka kumpuaa elämän ja ihmisyyden arvostamisesta.

 

Lisäksi Tanssiteatteri Minimi järjestää lauantaina Kaupunginteatterilla Hei kelaa! –nimisen seikkailun ihmismieleen ja maailmankaikkeuteen.

 

Valokuvaa ja kuvataidetta

VB-valokuvakeskuksella on Minnan Päivien aikaan kaksi upeaa näyttelyä; Tiina Haringin Rakkaudesta revenneet sekä Riitta Piltosen ja Katri Hernesmaan 7 nimeä. Ensin mainittu tarjoaa kuvallisia tarinoita luonnon voimista ammentavasta pohjoisen kansasta, viimeksi mainittu on puolestaan henkilökohtainen selviytymiskertomus väkivallan kohteena olemisesta ja siitä irtautumisesta. Lauantaina Tiina Haring on paikalla kertomassa teoksistaan. Lisäksi voimauttavan valokuvan kehittäjä Miina Savolainen luennoi osallisuudesta, arvokkuudesta ja ihmisen oikeudesta nähdyksi tulemiseen.

Satamankulmalla Joe Paczkowskyn mielenkiintoisesta Digital Impressions –näyttelystä huokuu symbolismi, impressionismi ja art nouveau.

Sanataidekoulu Aapeli ja lastenkulttuurikeskus Lastu järjestävät torstaina 17.3 Myllyn tiloissa tasa-arvohenkisen monitaiteisen unelmatyöpajan.

Kuopion Taidemuseolla fiktiivinen hahmo Jesa kaipaa perheiden apua lauantaina 19.3. Jesa on saanut kaveriltaan tehtävän, joka ratkeaa taidemuseolta löytyvien salattujen viestien avulla…

Samana päivänä hiljattain uuteen osoitteeseen muuttanut Luovien alojen keskus Mylly kutsuu kaikki tutustumaan uusiin tiloihinsa. Paikalla on taiteilijoita, taidetta, toimitaa, yrittäjiä ja yhteisöjä.

 

Keskusteluja ja kuumia perunoita

Torstaina 17.3 keskustellaan oikein urakalla. Kuopion Akateemiset Naiset järjestävät Snellman-kesäyliopiston tiloissa “Tiede, taide ja nainen” –keskusteluillan, jonka vieraina ovat tiedenainen Elsa Paronen ja taidenainen Anna Pitkänen. Kuopion seudun naisyrittäjien keskustelutilaisuudessa käsitellään puolestaan naisen muuttunutta roolia yhteiskunnassa. Paikalla myös itse “Minna Canth” autenttisessa ympäristössä Korttelimuseon kahvilassa. Aiemmin päivällä Satamankulmalla on kansanmusiikin sävyttämä luento uskontojen välisestä yhteisymmärryksestä. Luennon järjestää KuRi ry.

Amnesty Internationalin Kuopion osasto järjestää Minnan Päivillä kaksi keskustelutilaisuutta.

18.3 “Oikeus turvapaikkaan” –opintopiiri käsittelee Amnestyn perheenyhdistämiskampajaa, 19.3 “Itsemääräämisoikeus NYT” –opintopiirissä puolestaan käsitellään kampanjaa Suomen translain muuttamisesta.

Lauantaina 19.3 kirjailija Kirsi Pehkonen haastattelee kaupunginkirjastolla Tolkun ihmiset –käsitteen otsikoihin nostanutta kirjailija Jyri Paretskoita. Tapahtuman järjestää Vestäjät ry.

 

Perinteitä ja uusia kujeita

Korttelimuseoon on launtaina 19.3 Minna Canthin päivän kunniaksi vapaapääsy. Jo perinteeksi muodostuneet Minnan Salongin esittelyt järjestetään klo 11, 13 ja 15.

Canthin Kakku ja Kirppis –tapahtumassa Tyttöjen talolla pääsee lauantaina tekemään kirpputorilöytöjä ja herkuttelemaan ohessa kakkukahveilla. Kuopion Reippaan voimistelijat järjestävät samoin lauantaina kaksi kaikille avointa, hieman tavallisesta poikkeavaa voimistelutuntia; ensimmäinen on säestetty kehärummulla ja toinen elävällä pianomusiikilla.

Perjantaina Satamankulmalla nautitaan Sheine Ite –yhtyeen huikean hienosta, eri musiikkilajeja ja -kulttuureja yhdistelevästä konsertista.

 

Tutustu koko ohjelmaan tästä

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Mira Mykkänen (tuottaja), 044-973 2060 / kuopiofestivals@gmail.com

Leave a Reply


kolme − kaksi =